Questions received on the MOHCD 730 Stanyan Street RFQ by October 9, 2019.

Questions received at the pre-submission conference meeting on October 2, 2019:

1.

4.

5.

Question: For Qualified Project, what is the definition of formerly homeless?

Answer: For the purpose of establishing a Qualified Project, the units must be restricted to
homeless as defined by the funding agency that established the regulatory agreement or
contract units at that particular site. A federally funded site, for example, may use a federal
definition of homeless, while a state funded site may use a different definition of homeless. In
any case, MOHCD seeks to determine that the Qualified Project includes units that are restricted
to households that were once homeless prior to residency. The future development at 600 7t
Street will serve households that are referred by San Francisco’s Coordinated Entry System.
More information about Coordinated Entry can be found on HSH’s website.

Question: For the Qualified Project for developer, does the project need to be located in San
Francisco?

Answer: Yes. As stated in 2a of the RFQ, the Qualified Project for developer must be located in
San Francisco.

Question: For the Developer and Owner Qualifying Project requirement, please clarify the
requirement that the Qualifying Project be new construction in either Type V over | or Type llI
over |. Does the homeless-serving Qualifying Project need to meet this requirement?
Answer: No - construction type is irrelevant with respect to a respondent’s ability to develop
housing for formerly homeless families. Respondents must submit one Qualifying Project that
meets the following bullets.

e new construction either a Type V over | or Type Il over | construction type

e atleast 75 units in size

e majority multiple-bedrooms (1+ bedrooms, see question #9 below)

e mixed-use including residential

If the developer does not have a Qualifying Project serving formerly homeless that meets the
characteristics listed above, they may submit another Qualifying Project.

Question: Is there a minimum number of Qualified Project’s respondents can send?
Alternatively, is there a maximum number of projects?

Answer: Respondents should submit one Qualifying Project each for the developer, owner,
property manager and service provider. Respondents should not submit multiple projects for
each specific qualification category. For the developer’s Qualifying Project, two projects may be
submitted if the developer has a Qualifying Project that serves the formerly homeless families,
but does not meet the other criteria listed in section 2 of the RFQ.

Question: Is MOHCD able to provide any additional guidance with regard to parking and retail?
Answer: With respect to parking, no. The City’s goals are clearly stated in the RFQ. Whether
parking is to be included on the site is not to be discussed in the qualifications. For the RFQ, a
team should show that they will be able to effectively address the community’s concerns about
parking, but the City policy is to not build parking as part of the project. With respect to ground


http://hsh.sfgov.org/wp-content/uploads/2018/12/Family_Coordinated_Entry_FAQ_Final_DEC2018.pdf

floor use, the City has indicated in the RFQ that we anticipate the developer will lead a robust
community process and complete financial analysis to determine the ground floor functions at
the site.

Question: Related to professional services, what is the selection process? What are the LBE
goals?

Answer: The selected development team will procure professional services. The process to
select professional services, through either RFQ or RFP, will be managed by the selected
development team. The LBE/SBE goals are set by the City. In addition to incorporating the City’s
SBE and LBE goals, the selected developer will be expected to incorporate MOHCD’s racial
equity goals as part of their procurement process. Note: This RFQ does not include selection of
professional services consultants to the Developer.

Question: On the project goal of a 120 units, did MOHCD did perform an analysis to determine
this is feasible?

Answer: Yes, broadly. A consultant to MOHCD performed this analysis as part of the National
Environmental Policy Act (NEPA) process. The results of this analysis are included as part of the
Environmental Assessment posted on MOHCD’s website. The City used CDBG funds to fund site
acquisition costs, which is why the City conducted NEPA review. Please note that the analysis
conducted as part of the NEPA process is very preliminary, and the City has not completed any
further architectural work. It is a big site, and MOHCD fully expects to get well over 100 units. At
this point, MOHCD would like to limit the construction type to mid-rise (approximate height of
the building to six stories) as a cost containment strategy.

Questions received from October 3-October 9, 2019

8.

9.

Question: Please clarify the height limitation of six stories. Is MOHCD limiting the height of the
building in response to community concerns about construction of a taller building?

Answer: MOHCD is expecting that the selected developer will construct a building with the
maximum number of units possible while minimizing the number of studios and utilizing the
most cost efficient construction type possible... MOHCD’s rationale for recommending a mid-
rise construction type/height limitation of six stories is due to increasing high construction costs
associated with a taller structure.

Question: Qualifying Project characteristics, page 10: in the description of MOHCD's
expectations for 730 Stanyan on page 3 of the RFQ, there is a reference to the family units being
1-3 bedroom units. However, the Qualifying Project requirements on page 10 refer to a building
with "majority multiple bedroom" units. Should we assume that this requirement for Qualifying
Projects means "majority 1-3 bedroom units”?

Answer: Yes, please assume the requirement for a Qualifying Project means majority 1+
(inclusive of 1, 2, 3 and 3+) bedroom units.

10. Question: Can the corporate resolution date trail the submittal date of October 18?

Answer: Yes — if demonstrated impossible to provide the corporate resolution at the time of
application submission, applicant must submit evidence of Board support by the interview date.


https://sfmohcd.org/sites/default/files/730%20Stanyan%20Street%20-%20EA%20Final_0.pdf

11. Question: Regarding developer experience requirements included Qualifying Projects, would
this combination of projects represent the minimum experience required under 2a?

Completed
Formerly in last 10
5F LowNL |Homeless | LIHTC Yra
P roject 1 X 1003 7 X 23
P roject 2 X 1005 1005 X ‘fas

Answer: No — Project 1 does not meet criteria of a Qualifying Project because it does not
contain at least 75 units and is not mixed-use.

12. Question: For Qualifying Project’s as owner & property manager (for 2b and 2c or 2d), can we
show projects that we are currently the owner and manager and we have managed for many
years even If they were developed more than 10 years ago?

Answer: Yes. The Qualifying Project for the owner must have been owned by that entity for at
least four years. The date of construction is irrelevant. Similarly, for the property management
entity’s Qualifying Project, the property management entity must have managed the Qualifying
Project for at least 24 months up to submittal deadline. The date the Qualifying Project was
developed is irrelevant.

13. Question: Regarding Qualifying Projects for the property manager and service provider, do the
following requirements apply?
e at least 75 units in size
* majority multiple-bedrooms (see question 8)
Answer: Yes. These are required characteristics for Qualifying Projects for the property manager
and service provider.



